Davidhallstorg

Nazismen var utbredd i Skåne. I Lund var teologiprofessorn Hugo Odeberg en ledande medlem i pronazistiska Riksföreningen Sverige Tyskland, och i Malmö fanns Sveriges Nationella Förbund, med Per Engdahl som ledande företrädare, samt Svensk opposition, Svensksocialistisk samling och Bruna gardet.
Nazisterna och fascisterna markerade sin närvaro genom fackeltåg och demonstrationer, bl a här på Davidhallstorg, Möllevångstorget och Sankt Knuts torg. Man gav också ut tidningar och visade tyskvänliga propagandafilmer på biografen Alcazar. Tyskarna gav själva ut Tidsrevyn och flera tyskspråkiga tidningar såldes i staden. Det fanns också flera nazistiska förlag.

SNF var det största partiet med 650 mdlemmar, däribland såväl många poliser som officerare från F10 på Bultofta. Bruna gardets ledare Ernst Granath greps 1943 efter att man fått reda på att han skapat register över svenska poliser, andra tjänstemän, politiska motståndare och judar. Man misstänkte att han även överlämnat registret till tyske konsuln Nolda.

Under stor del av kriget var staden uppdelad mellan tyskvänliga malmöbor och de som sympatiserade med de allierade. Det blev tydligt ända ner på skolgårdarna, där barn som var av judiskt ursprung kunde bli trakasserade och förföljda.