Killan

Närmare…

Närmare är en ettårig erfarenhetsbaserad kurs i kristen spiritualitet. Kursen erbjuder både ett utforskande av och ger erfarenhet av kristen spiritualitet.
Deltagarna kommer att:
– utforska och utveckla sin egen relation med Gud
– prova nya sätt att be
– lära sig om olika typer av kristen spiritualitet
– utforska andlig urskiljning och att ta beslut
22 januari
Vad är bön?
29 januari
Gudsbilder
19 mars
Olika sätt att be
21 maj
Olika sätt att be
24 september
Andlig urskiljning och att ta beslut
22 oktober
Olika spiritualiteter
21 januari -23
Fördjupning och återblick
Du behöver vara närvarande vid alla tillfällena och du kommer att uppmuntras att använda vad du lärt dig mellan mötena.
Plats: Liberiet vid Lunds domkyrka
Tid: Lördagar kl 10.30-15
Anmälan och mer information
Anna Alebo,
kaplan för Killans bönegård
anna.alebo@svenskakyrkan.se
0733127871

Visa mindre

 

Killans bönegård har ställt om

Bönegården är en till ytan liten plats och här kommer vi varandra nära. Detta är normalt sett en god sak men inte i pandemitid. Från att ha vistats många personer samtidigt på gården på reträtter och Ora et labora, Killans kommunitetsdagar, erbjuds nu istället enskilda reträtter och Ora et laboradagar.

 

Under året har vi invigt och tagit i bruk Eremitaget som är ett Attefallshus i Bönegården trädgård. Vi har också återställt ett av köken på gårdens ovanvåning. För att kunna ta emot i pandemitid är det självhushåll som gäller för alla. Var och en tar med den mat som behövs för vistelsen och tillagar den i ”sitt” kök.

 

Alla har tillgång till bönerummet och biblioteket på Bönegården. De dagliga bönerna bes huvudsakligen uppe i Östra Vemmerlövs kyrka eller, vid de tillfällen då kyrkan är upptagen, i det egna rummet. Under sommaren ber vi också tillsammans under valnötsträdet i trädgården.

 

För den som är på reträtt ägnas dagarna åt bön, reflektion och lyssnade och samtalar en gång om dagen med en vägledare som kan föreslå olika redskap för den andliga fördjupningen.

 

Den som är medlem i Killan kan komma på dagar av Ora et labora – Killans kommunitetsdagar – och går då in i Bönegårdens givna rytm av bön och arbete.

 

Eremitaget består av ett litet sovrum, toalett med dusch, sitthörna med utsikt över trädgården och Ö Vemmerlövs kyrka och en köksdel med matbord/skrivbord, kokplatta, kylskåp, kaffe- och vattenkokare. Frysbox finns i Bönegårdens källare.

 

I köket på Bönegården ovanvåning finns kyl/frys, spis med ugn, mikro, kaffe- och vattenkokare och matbord.

 

Killan erbjuder också reträtter med personlig vägledning online i samarbete med Ekumeniska föreningen Kompass, www.foreningenkompass.se och även personlig vägledning i ignatiansk anda i vardagen online.

 

Du kan också vara med på bön online med hjälp av Zoom varje tisdag kväll kl 20-21. Mejla Killan om du vill vara med och be så skickar vi en länk.

 

Du blir medlem genom att sätta in valfri årsavgift på mellan 200 kr och 500 kr till Killans bankgiro 5609-0129 eller Killans Swish 123 51 471 03. Ange din mejladress för medlemsutskick.

 

Riktmärke för kostnaden för att bo på gården är 600 kr/dygn.

Förfrågningar och anmälan görs till killan@telia.com eller 0733 127871.

 

Anna Alebo,
kaplan för Killan och stiftsadjunkt för andlig vägledning

 

För mer information om Killans bönegemenskap hänvisar vi till Killan på Lunds stifts hemsida.