Det går lika bra med cykel

De har har färdats genom Europa med tystnaden som sällskap. Pascual Salinas och Fina Muñoz är pilgrimer på cykel.

Den 8 juni startade de sin färd i hemstaden Alicante i södra Spanien. Den 19 augusti nådde de Lund efter att ha varit i Göteborg och vänt.
– Känslan är densamma som när du vandrar. I Spanien är det ganska vanligt att pilgrimscykla, säger Pascual.

cykelpilgrimer3

Fina och Pascual har följt pilgrimsvägen från Santiago de Compostela och uppåt. Ibland har de fått välja alternativa pilgrimsvägar för att kunna cykla. I Lund sov de över två nätter på Pilgrimsplats Liberiet. Där finns ett par sängplatser och utsikten över Domkyrkoplatsen är speciell, särskilt på morgonen innan staden har vaknat. I Domkyrkan har de firat gudstjänst på engelska och svenska.
Domkyrkoplatsen
domkyrkan_himmel

Fina och Pascual är erfarna pilgrimer som varit ute flera gånger, både till fots och cykel. Att cykla och gå långt är inget problem. Pascual är maratonlöpare med flera lopp bakom sig. Fina springer halvmaraton. Men det är ändå viktigt att ha någonstans att vila och sova efter en lång dag. Systemen för att pilgrimsboende skiljer sig mycket år mellan olika länder.
– I Nederländerna och Belgien finns flera reguljära pilgrimshärbärgen. I Danmark har de listor på nätet där pilgrimer som kan erbjuda andra sängplats, har skrivit upp sig. Spanien och Frankrike har lång tradition av pilgrimsvandring, där kan du fråga dig fram i det lokala bageriet efter boende, säger Fina.

cykelpilgrimer_strand

Var Fina och Pacual än har cyklat har de mötts av gästfrihet och nyfikenhet.
– Många ser den spanska flaggan på cykeln och börjar prata. Det är kul, säger Pascual.

vårskog

Men de största upplevelserna får man som pilgrim i naturen, tycker Fina och Pascual.
– Att cykla längs stränder och på vägar under stora träd  ger en sådan frid. Naturen är vår svaghet, säger Fina.

cykelpilgrimer_träd