Pilgrimsvägen

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge är en del av den långa väg som ska binda samman vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge.

I menyn ”Omvärlden” kan du hitta fler länkar som leder till information om andra pilgrimsleder i Norden och Europa.

Information om det svensk-danska pilgrimsnätverket som Lunds stift håller på att försöka skapa hittar du här.

Pilgrimsvägen – ett verktyg för utveckling av pilgrimsledernas särart och innehåll

För närvarande arbetar vi med att uppgradera organisationsformerna kring våra kartor. Detta innebär bl a att en ny ekonomisk förening bildats, där Pilgrimscentrum i Lund är en huvudägare. I denna process har kartornas hamnat på en ny domän med domännamnet paxwalk.se. Därför fungerar inte länkarna i kartan ovan som går till det gamla domännamnet paxwalk.com. Byt domännamn så kommer du rätt. I framtiden hoppas vi kunna återta det gamla domännamnet och låter därför denna karta stå oförändrad till vidare. 

 

Från Trelleborg i söder och Malmö i väster går Pilgrimsvägen in mot Lunds domkyrka som är navet på leden. Från Lund fortsätter vägen norrut mot Skånes Fagerhult där Pilgrimsleder Småland-Öland tar vid.

Leden österut från Lund förbinder premonstratenskloster som fanns i Skåne på medeltiden i Lund, Övedskloster, Tumathorp och Bäckaskog. Detta är också vägen till den stora vallfartsorten S:t Olof på Österlen. Vägen går sedan norrut längs kusten i öster.

I Kiaby delar sig Pilgrimsvägen. En led går österut längs Blekingekusten till Karlskrona och den andra fortsätter norrut till Kyrkhult där Pilgrimsleder Småland-Öland tar vid. I hjärtat av Skåne förbinder ytterligare en väg de två andra via det skånska helgonet S:ta Magnhilds kyrka i Fulltofta och Olofskyrkan i Hallaröd nära Höör.

Som pärlorna på ett radband ligger kyrkorna längs Pilgrimsvägen. Varje kyrka har en berättelse att berätta. Kyrkorummet är en skatt som pilgrimen är beredd att färdas långt för att få träda in i. Rummet bjuder in till vila för kropp och själ och påminner om det inre rum som finns i varje människa och som vetter mot evigheten. Den yttre vandringen till en helig plats är pilgrimens redskap för den viktigaste vandringen, vandringen inåt.

 

Ö Vemmerlöv och äppleblom

Kartor

Pilgrimsvägen är indelad i sex sammanbundna leder:

Birgittavägen (med barmhärtighetens väg)

Mariavägen

Sankt Olofsleden

Sankta Magnhilds väg

Paradisvägen

Eginoleden

Den 80 mil långa Pilgrimsvägen Skåne Blekinge har en kartlösning för webb och mobil, paxwalk.se. Där kan du skriva ut kartor enkelt från webben och interagera med andra pilgrimer, få tips om var du kan äta, bo och be.

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge är en del i ett större nätverk av pilgrimsleder. Norr om Skånegränsen kan vandringen fortsätta mot Vadstena och Nidaros. Mer info om vägarna i Sverige och Norden finner du på pilgrimisverige.se. Åt söder kan vägen fortsätta, genom Europa, till Santiago de Compostela, Rom eller något annat av alla de många pilgrimsmål som finns.

Klicka dig fram på kartan för att komma rätt. Vill du kunna skriva ut kartorna i A3 kan du ladda ner pdf-filerna här nedanför. Kartorna behöver vara högupplösta för att bli tydliga då de skrivs ut.

 

Läsa kartan i mobilen eller plattan