Pilgrimsvägen

Genom Skåne och Blekinge sträcker sig ett nätverk av pilgrimsleder, med Lunds domkyrka som nav. Från stiftets gränser sträcker sig lederna vidare genom Sverige i norr och till Danmark och Tyskland i söder och leder till pilgrimsmål som Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge.

 

Länkarna i kartan ovan fungerar inte, de går till det gamla domännamnet paxwalk.com. Byt domännamn till paxwalk.se så kommer du rätt. 

Vandra med koll – planera din vandring

 

Kyrkorna ligger som pärlorna på ett radband längs Pilgrimsvägen. Varje kyrka har en berättelse att berätta. Kyrkorummet bjuder in till vila för kropp och själ och påminner om det inre rum som finns i varje människa. Den yttre vandringen blir till ett redskap för den viktigaste vandringen, vandringen inåt.

 

Ö Vemmerlöv och äppleblom

Kartor

Pilgrimsvägen är indelad i sex sammanbundna leder:

Birgittavägen (med barmhärtighetens väg)

Mariavägen

Sankt Olofsleden

Sankta Magnhilds väg

Paradisvägen

Eginoleden

Den 80 mil långa Pilgrimsvägen Skåne Blekinge har en kartlösning för webb och mobil, paxwalk.se. Där kan du skriva ut kartor enkelt från webben och interagera med andra pilgrimer, få tips om var du kan äta, bo och be.

Mer info om vägarna i Sverige och Norden finner du på pilgrimisverige.se. I menyn ”Omvärlden” kan du hitta fler länkar som leder till information om andra pilgrimsleder i Norden och Europa.

 

Läsa kartan i mobilen eller plattan