Sankt Olofsleden

Från Lund till Simrishamn

Du vandrar från krypta till krypta mellan de gamla biskopssätena i Lund och Dalby och vidare österut över Revingehed, Krankesjön och Silvåkra kyrka. Terrängen är lätt. Från Silvåkra kyrka till Harlösa kyrka går Pilgrimsvägen längs Skåneleden. Kyrkorna ligger som pärlor på ett radband längs vägen.

Vandra med koll – planera din vandring

Från det öppna odlingslandskapet med raka asfalterade vägar mellan Fränninge och Heinge förs du in på stigar och grusvägar som slingrar genom skogar och längs åar. I Eljaröd påminner Sankta Gertrud pilgrimen om vart han eller hon är på väg. Sankta Gertrud är skyddshelgon för vägfarare och pilgrimer och kyrkan är den allra sista innan det stora pilgrimsmålet i Sankt Olof nås.

Från Sankt Olofs kyrka, pärlan bland pilgrimskyrkor i Lunds stift, fortsätter vägen till Killans bönegård i Östra Vemmerlöv som är en rastplats för pilgrimer och andra som söker stillhet och bön och vidare till Simrishamn. Du kommer också till till Tumathorp där människor bott i 6000 år och där det stora premonstratensklostret låg i 400 år. Vandringsvägen skiftar från den öppen slätt till sköna bokskogar. Vägen slutar vid havet, i den medeltida hamnstaden Simrishamn, och Sankt Nicolai kyrka.

Längd: 135 km
Tidsåtgång: 35 timmar

S:t Olof på Österlen

Sankt Olofs församling på Österlen har tagit fram ett lokalt pilgrimsmärke som gäller för S:t Olofs kyrka. Korset är detsamma som Pilgrimsvägens men har också Olofyxan och källan med. Kyrkan var på medeltiden Danmarks största Olofskyrka och är Lunds stifts märkvärdigaste pilgrimskyrka och därför finns anledning att ha ett lokalt pilgrimsmärke. Märket kan köpas i S:t Olofs kyrka som har öppet under sommaren. Givetvis öppnar man också kyrkan andra tider om man hör av sig till Simrishamns pastorat.

Ansvariga för pilgrimsarbetet på Österlen är Pilgrimsplats S:t Olof tillsammans med Killans bönegård.