S:t Petri kyrka i Klippan

Hela stenar – meditationstext

S:t Petri kyrka är unik. Varje liten del av rummet bär en djup symbolik. Berättelsen om det heliga berättas tyst men tydligt
för varje människa som ger sig tid att se och lyssna. Kyrkan är murad av enbart hela tegelstenar. Inte en enda har huggits sönder för att passa in i väggen. Det berättas hur arkitekten Sigurd Lewerentz envist kom ilande så fort han hörde någon knacka en tegelsten.
I den kristna symboliken består Kyrkan som gemenskap av levande stenar, av människor. S:t Petri murar påminner oss om att varje människa är unik, helig och okränkbar. Och de utmanar oss att envist och ömsint komma ilande så fort någons liv hotas att knackas sönder.

 

 

Om S:t Petri kyrka

S:t Petri kyrka ligger centralt i Klippan, i stadsparken. Kyrkan uppfördes 1962-66, ritad och konstruerad av Sigurd Lewerentz. Kyrkan är en av Sveriges arkitektoniskt mest fulländade kyrkor och internationellt uppmärksammad. Kyrkan invigdes första advent 1966.
I det låga klockhuset hänger fyra klockor med ingjutna dikter av Bo Setterlind. Bland utsmyckningarna märks bl.a. en dubbelgobeläng skapad av Sven X:et Eriksson och vävd av Barbro Nilsson, krucifix av elfenben designad av Christian Berg. Skulptör Christian Berg har skulpterat ”Nådens skålar” som ligger utanför kyrkan på förgården.

Kontakt och mer info