På riktigt

En dag stod Jean-Pierre på Plgrimsplatsen i Lund. ”Nu är jag här”, sa han på knagglig engelska. Han hade vandrat från staden i Frankrike där han bor och gått hela vägen genom Tyskland, Danmark och Norge där hans delmål var den stora pilgrimsorten Nidaros. Därefter hade han vandrat över fjällen in i Sverige och följt leden ner över Vadstena och till Lund.

Jean-Pierre vandrar inte bara för sin egen skull. Han vandrar över gränser mellan folk och länder för att föra människor, stater, kyrkor och religioner närmare varandra. Han är övertygad om att hans steg på pilgrimsvandringen är en bön som förändrar.

Jean-Pierre är en sann pilgrim. Hans vandring är på riktigt. Till det behövs inga yttre atribut. Inga medeltida kläder.

En pilgrim leker alltså inte medeltid, även om vi ofta vandrar till de gamla pilgrimsorterna. För att det ska vara en sann pilgrimsvandring måste den ske i nutid. Pilgrimen ger sig av för att förvandlas och därmed också förvandla.