Fredag med Frans?

Vad tänker du göra på fredag? Bara genom att kika i kalendern får du genast två förslag. Sedan år 1999 är 4 oktober Kanelbullens dag. Så varför inte äta en kanelbulle. Det andra är att gratulera någon som heter Frans.

 ”Jag känner ingen Frans”, kanske du tänker. Då är det dags att lära känna den Frans som gett dagen sitt namn. Frans, eller Franciskus, levde i Assisi i nuvarande Italien. Frans dog den 4 oktober 1226 och två år senare blev han helgonförklarad. Egentligen är det inte hans död som firas på fredag utan hans himmelska födelsedag. Så kan man nämligen också se på det hela.

 Franciskus var en ung man som utmanade och retade sin tids kyrka som hade blivit alldeles för bekväm, rik och sval. Missförstå mig nu inte – Frans älskade Kyrkan! Kyrkan var och är hela gemenskapen med Kristus Jesus och inte bara vi stackars kristna små krakar som utgör människorna i den. Kyrkan är större, liksom Gud är större! Franciskus skulle därför aldrig kunna lämna kyrkan. Det skulle vara detsamma som att lämna Jesus Kristus. Men han visade med sitt liv vad en nära relation med denne Kristus kan leda till om man tar den på djupt allvar. Han kom att tacka nej till alla världsliga ägodelar, all makt och det bekväma liv han skulle fått om han gått i sin far tyghandlarens fotspår. Och han tackade istället ja till Fru Fattigdom och ett ytterst enkelt och avskalat liv.

 Det Frans sökte genom den materiella fattigdomen var en inre fattigdom, hjärtats fattigdom. Han beskriver den som en skön skatt som gör alla jordiska och förgängliga ting överflödiga ”och själva befrias vi från varje hinder att fritt förena oss med Gud, den Evige”.

 Det handlar inte om att romantisera fattigdom – det finns alldeles för många fattiga i världen som lider. Men de av oss som börjat ana tomheten i att äga mer än vi behöver kan öva oss i att leva ett enklare liv.

 Så varför inte göra det på fredag. Öva oss. Baka eller köp några kanelbullar och stoppa ner i en ryggsäck tillsammans med en termos kaffe. Vandra en stund och njut av höstens skönhet. Fundera över vad som ger dig glädje i livet.

 Efter en stund söker du upp en soptunna eller återvinningsstation – en plats där du annars stannar till mycket kort för att slänga plast, papper och metall i olika containrar. Ställ dig och titta på allt som slängts. Fundera en stund över ditt eget liv. Hur skulle du kunna göra ditt liv enklare vad gäller ägodelar? Vad skulle du kunna vara utan? Hur skulle du må om du inte hade så mycket att bära på? Kanske äger du redan mycket lite men bär på annat som tynger dig och håller glädjen och lättheten borta från ditt liv.  

 Vandra sedan till en skön plats där du plockar upp den doftande kanelbullen och det heta kaffet. Använd din fantasi och tänk dig att det är du och Frans som sitter där tillsammans. Och medan du och han delar på kanelbullen kan ni kanske också dela några tankar om hur livet bäst kan levas.