Pilgrimsleden märks upp genom Lunds kommun

På miljövänliga el-cyklar beger sig pilgrimsprästen Anna Alebo och naturvårdsbiologen Peter Johnsen iväg för att märka pilgrimsvägen där den går genom Lunds kommun.

Anna Alebo representerar Lunds domkyrkoförsamling och Lunds stift. Peter Johnsen förvaltar Lunds kommuns skogs- och naturområden. Vid det nya kommunhuset Kristallen hämtar de sina cyklar och kör under blommande kastanjer till den inledande märkpinnen för dagen – i stadsparken. Anna provar el-cykel för första gången med stor förtjusning.
– Det känns festligt och lite kusligt, man blir fartblind, säger hon.

på_väg

pilgrimsmärke1

Om hon och Peter Johnsen kommer att använda el-cykel till märkningen av hela sträckan är hon osäker på. Pilgrimsleden går över Sankt Lars kyrkogård, väster ut via Helgeandskyrkan, Stadsparken och Klostergatan in mot Domkyrkan och sedan ut till Sankt Knuts kyrka på Linero. Sedan går leden vidare genom Lunds kommun till Hardeberga kyrka, Dalby kyrka, Torna Hällestad, Silvåkra och Harlösa kyrkor. Anna gläder sig mycket åt samarbetet med Lunds kommun.

pilgrimsmärke
– För vår del är det framförallt en folkhälsofråga. Vi har inga vandringsleder som går från Lund i dag. Genom att pilgrimsleden märks kan människor ta tåget till Lund och sedan vandra till Skrylle friluftsområde eller Dalby. De kan vandra eller ta buss tillbaka och lämna bilen hemma. Det är ett miljövänligt sätt att turista, säger Peter Johnsen.

pilgrimsledsmärkning

– Det är många som vill pilgrimsvandra från kyrka till kyrka. Lunds domkyrka och Dalby kyrka är delar av den långa pilgrimsvägen till Spanien eller till Norge, säger Anna Alebo.