900-årigt pilgrimsmärke på en lyktstolpe nära dig

I 900 år gömde sig ett litet kors i en nisch i Lunds domkyrkas krypta. Nu har korset lämnat sitt gömställe och lyser i solen på stadens lyktstolpar och vägskyltar.

Byt blick nästa gång du är ute och vandrar i Lund. Kanske får du syn på ett av dessa röd-gula märken som Peter Johnsen från Lunds kommun och Anna Alebo från Lunds domkyrka klistrat upp för att visa att här går Pilgrimsvägen Skåne Blekinge.

pilgrimskorset

Pilgrimsvägen börjar i väster i Malmö. Första delen får pilgrimen söka sig fram med hjälpa av karta och vägbeskrivning. Så fort vandraren kliver över gränsen in i Lunds kommun finns dessutom dessa pilgrimsmärken uppklistrade som en ytterligare hjälp för pilgrimen att hitta rätt. Märkena börjar alltså dyka upp vid S:t Lars begravningsplats och finns sedan hela Pilgrimsvägens sträckning via Helgeandskyrkan, Stadsparken, Klostergatan, Kiliansgatan, S:t Jörgens park, Hardebergaspåret, Vipeholm, S:t Knuts kyrka, Hardeberga kyrka, Billebjer, Heligkorskyrkan i Dalby och….ja längre än så har vi ännu inte kommit. Men under sommaren kommer vi att fortsätta ända till Harlösa kyrka.

pilgrimsmärke1
Strax väster om Torna Hällestad ansluter Pilgrimsvägen till Skåneleden och under sommaren kommer Lunds kommun att komplettera Skåneledens orangea färg med Pilgrimsvägens gula.

Sko_kärlek_pilgrim

Så kom det sig alltså att ett kors inhugget i sten fått sin frihet och gett sig ut på pilgrimsfärd.
Samma kors har landat i labyrintens mitt på Domkyrkoplatsen.
Och ser du något glimma på en ryggsäck eller vandringsskjorta så kan det vara samma lilla kors som denne vandrare fått när hon nått Lunds domkyrka som pilgrim.

äng_hundkex

Alla kartor över hela Pilgrimsvägen Skåne Blekinge ligger ute på www.pilgrimsvagen.se och kan där skrivas ut i A3-format och i färg för att få bästa läsbarhet. Till några av kartorna finns även klara vägbeskrivningar som mellan Lund och S:t Olof och under sommaren kommer fler läggas ut.