22 augusti 2015, Himlen under mina fötter

Augusti månads pilgrimsvandring gick i dag till Fuglie, Bodarp och Skegrie kyrkor. Vi träffades på Övre busstation i Trelleborg och tog tillsammans buss till Håslöv för att där inleda vår vandring.

Kyrkorna o Fuglie och Bodarp hölls öppna och ringde oss välkomna av härliga kyrkvärdar som berättade om kyrkorna och deras historia. Vi hade den stora glädjen att få låna Skegrie kyrkas nyckel så vi kunde fira pilgrimsmässa där och lyssna på kyrkans berättelse från Claes Wahlöös bok SKÅNSKA KYRKOR 1050-1949.

Solen sken, skördetröskorna gick för full maskin och fjärilarna åt plommon så de storknade. På Hallongården intogs lunch efter egen börs, varefter vi vilade en stund i gräset. Vandringarna mellan kyrkorna gick i tystnadens tecken. Ibland gjorde vi paus för att få en berättelse att meditera över, som den underbara berättelsen om broder Lorens, en karmelitmunk som levde under 1600-talet och vars uppgift bestod i att laga mat och diska:

”Jag vänder min lilla omelett i stekpannan av kärlek till Gud.
När den sedan är färdig och om jag inte har något annat att göra, böjer jag mig till jorden och tillber min Gud,
som gett mig nåden att få tillaga den,
därefter reser jag mig lyckligare än någon kung.”

Vandringen avslutades med delning i gräset på Skegrie kyrkogårds gräsmatta innan vi tog bussen tillbaka till Trelleborg.