3 oktober 2015, Vidare på livets väg

På oktober månads vandring fick vi närmare bekantskap med Lilla Slågarps, Stora Slågarps och Västra Vemmerlövs kyrkor. Vi inledde dagen med att träffas på Övre busstation i Trelleborg klockan 06:57 för att tillsammans ta bussen till Lilla Slågarps vägen. Där vi möttes av vackert Söderslätt precis när gryningsljuset vecklade ut sig över åkrarna.

I morgondimman gick vi till Lilla Slågarps ”stora” kyrka där kyrkvärden Bo Andersson tog emot oss och visade kyrkan samt berättade dess historia. Lilla Slågarps kyrka är rymlig och ljus samt har en vacker vävnad på väggen som vi alla beundrade. Runt kyrkan låg doften tung av nyskördad lök vilket var en spännande upplevelse som följe med oss den korta vägen till Stora Slågarp kyrka. Även där öppnade Bo kyrkportarna så att fick vi se den ”lilla” fina medeltidskyrkan med sina fina detaljer och en unik predikstol som väckte vår förundran och vårt intresse.

På vår väg söderut passerade vi Åmossen där vi fann flera skal av sötvattensmusslor efter Ståstorpsån blivit dikad. Artrikedomen i detta område är väl dokumenterat och vi njöt av att få vara ett med naturen. Som vanligt vandrade vi i tystnad med textläsning vid våra pauser. Dagens texter kom ur Ekovandringens bönbok där pilgrimens nyckelord tolkas utifrån ett grönt perspektiv. Dessa fantastiska texter gav ytterligare en dimension på dagens vandring.

Mitt på dagen var vi framme vid V Vemmerlövs kyrka. Prästen Inger Krigström mötte oss med klockringning, tända ljus och berättade för oss om kyrkans historia. Hon guidade oss igenom kyrkans både vackra, märkliga och världskända takmålningar. Den medhavda lunchen intogs därefter i rosenträdgården framför Vemmerlövs kyrka där vi fick njuta av den underbara doften från de blommande rosorna. Solen sken och fyllde våra kroppar med värme.

Vi vandrade sedan i maklig takt tillbaka till Trelleborg; på fina stigar och smala, tysta vägar. Bekymmerslösheten liksom infann sig av sig själv…

I solskenet vid diakontrappan på Trelleborgs församlingshem avslutade vi vandringen med delning. Tack Gud för din skapelse!