Inledande etapp 2

pilgrimage2nidaros_3

Fru Alstad kyrka – Börringe kloster 15 km

Mariavandring 160505

En strålande sommarmorgon börjar vi vår pilgrimsvandring från Fru Alstad kyrka till Börringe kloster. Naturen visar sig från sin vackraste sida i full vår skrud och det är nästan helt vindstilla. Efter en kilometer får vi sällskap av en morgonpigg rottweiler hane som glatt springer med oss i ca två kilometer. Vi njuter av att få vandra mellan blommande rapsfält vilket är berusande då dess väldoft sköljer över oss.

 

Det märks att landskapet har förändrats då vi nu vandrar norr om Landsvägen (väg 101), det är mer kuperat samt att det börjar dyka upp inslag av bokskog. När vi lämnar lugna Lieholmsvägen och kommer ut på Norra Ugglarpsvägen märks det även en stor skillnad i både trafikmängd och hastighet. Det gäller att hålla sig långt ut i vägrenen och gå mot den mötande trafiken. Dock är vägen kantad med bokskog vars mark är täckt av en ljuvlig matta av vitsippor vilket har en lugnande inverkan på oss. Snart kan vi svänga in på Norra Lindholmsvägen där lugnet och tystnaden lägger sig över oss igen.

 

Eftersom detta är en pilgrimsvandring utmed Mariavägen så har jag som vägledare letat texter som handlar om Maria, Jesu mor. I dag läser vi ur Caroline Krooks bok Mötesplatser i samband med att vi äter vår lunch vid rastplatsen vid Lindholmens borgruin. Där passar vi även på att ta dagens långa vila. Det är fantastiskt att få ligga och lyssna på fågelsången, att uppleva rymden i bokskogens sal.

 

Efter en välbehövlig vila vandrar vi vidare mot Börringe kloster. I dag är det en privatbostad men på 1100-talet var det ett benediktinerkloster för nunnor som numera är rivet. Vi har glädjen att träffa på en biolog som studerade lava på Kastanjerna runt klostret.  Han berättade för oss att dagen innan har de svart/vita flugsnapparna anlänt till Skåne och han får oss att sitta ner och bara lyssna på deras härliga sång.

 

De två inledande etapperna har varit en vandring från kloster till kloster. Intressant är att sägen säger att stenarna för det övergivna franciskanerkloster S:ta Katarina användes för att bygga delar av Lindholmens borg. Visst är det fantastiskt hur allt hör ihop! Vi anar spåren av alla pilgrimer som har vandrat här genom århundranden. Marias lovsång har systrarna och bröderna i klostret sjunget i 400 år varje dag i kvällsbönen vilket pilgrimsprästen Anna Alebo så målande beskriver på Pilgrimsvägens hemsida.

 

Vi tackar Gud för en vacker dag i hans natur.

 

Text och foto: Lena Lundberg