Inledande etapp 3

pilgrimage2nidaros_1

Börringe kloster – Genarps kyrka 14 km

Mariavandring 160506

 Vi börjar vår vandring i arla gryning kl 6 och solen håller på att stiga upp. Dimslöjorna ligger över åkrarna och ger en trolsk stämning när vi lämnar Börringekloster och vandrar in tunneln under E 65:an. Första stoppet för dagen är vid kyrkoruinen efter Börringe gamla kyrka som övergavs på 1700-talet. Ruinen är fint utmärkt och vi läser texten med förundran. Det slår oss åter igen att Mariavägen som vi pilgrimer vandrar, har berört människor i århundrande.

 

Efter kyrkoruinen följer vi en vacker allé utmed Håkanstorpsvägen. Solen gassar mellan träden och korna i hagarna bredvid är mycket intresserade av oss tidiga pilgrimer. När allén tar slut vandrar vi norrut norrut mot Sturup. Lika plötsligt som liv och rörelse omger oss försvinner den när vi passerat flygplatsen. Vi tar av från Pilgrimsvägen och vandrar in på en traktorväg för att nå början på landningsbanan. Väl där tar vi vår långa vila för dagen och upplever flygplanen som kommer in för landning ca 50-100 meter över våra huvud. Fascinerande och lite skrämmande.

 

Vi vandrar vidare och råkar återigen på Skåneleden. Vid Glamberga finner vi en fin lägerplats i träddunge. Där finns även tillgång vatten som bör kokas innan förtäring. Platsen sparas i minnet för framtida vandringar och eventuella övernattningar.

 

Nu upplever vi en markant skillnad i vandrings underlag och omgivande natur mot tidigare. Mindre trafik, traktor/skogsvägar, mer bokskog och framförallt tystnad. Det som hörs är endast vindens sus och fåglarnas sång. Vi förundras av det skira gröna som omger oss liksom alla dofter som sköljer över oss.

 

Snart når vi Risens naturreservat. Det är en vacker plats men allt fokus och all energi försvinner i att försöka hitta rätt väg genom Risen. Önskar att Pilgrimsvägen vore utmärkt här, för det blev en del irrande men till slut hittade vi rätt väg ut ur skogen. Denna väg för oss ner till Genarps kyrka är vi fann kyrkporten öppen och vi avslutade med ett delande inne i koret.

 

Lyckliga över att ha klarat av värmen som börjar bli tryckande och tacksamma för dagens vandring går vi till vila.

 

Text och foto: Lena Lundberg