Inledande etapp 5:

pilgrimage2nidaros_6

 

Dalby kyrka – Hardeberga kyrka – Lunds domkyrka 15 km

Olofsvandring 160508

Inför dagens vandring har pilgrimer från Lund anslutet sig och det är stor glädje att vår pilgrimsskara har blivet större. Vi börja med ett besök i Dalby kyrka som är Nordens äldsta bevarade kyrka byggd 1060.  I 1100-talets början inrättades det ett Augustinerklostret sidan om kyrkan. Dessa tronar högt upp över Lundaslätten och utsikten från kyrkogården är magnifik.

 

Vårt första stopp är i Dalby Söderskog. Vägledare för dagen Eva berättar att under medeltiden ägdes Söderskogen av Augustinerklostret, som lät sina och danska hovets hästar beta i skogen. Sedan 1918 är skogen en Nationalpark. Detta är en plats att återvända till.

 

Vi fortsätter vår vandring till naturreservatet Billebjär som har en hög stegring men ger välbehövlig skugga. Väl framme i Hardeberga möts vi av klockringning och öppen kyrkport. Kyrkvärden Bengt Andersson berättar med stor entusiasm om Hardeberga kyrka och dess runskrift som blev synlig vid en renovering 2003. Dessutom bjuder han på kaffe med dopp och vi har en mycket trevlig stund med honom i församlingshemmet. När vi lämna Hardeberga till klockringning är det med vetskap om budskapet Vid detta korstecken skall allt ont fly bort. Det ger en skön känsla av trygghet.

 

Nu vandrar vi ner till Lund med en utsikt över hela staden och dess stora slätt. Långt borta syns Domkyrkans två torn med vårt mål för dagen. Början på Lund är en modernare del av staden med mycket nybyggnation som pågår. Vi stannar till vid S:t Knuts kyrka där prästen Lotta Miller tar emot oss med klockringning och vi får höra den moderna kyrkans historia. Den skiljer sig från tidigare berättelser men är lika intressant att lyssna på. Det som slår mig – vilket är min egna personliga tolkning utan värdering – att den stora skillnaden mellan kyrkorna vi besökt ligger i klangen när kyrkklockan slår: Det djupa och meditativa klangen kontra en högre och uppmanande klockklang. Tur att kontrasterna finns!

 

Sista biten går genom en äldre del av staden och snart är vi på Domkyrkoplatsen. Vi går vidare mot vårt mål som är Skyddsmantelmadonnan. Skulpturen står vid foten av domkyrkans norra torn och är en tolkning av ett urgammalt Mariamotiv: Hon breder ut sin kappa om oss människobarn som skydd för hunger, krig och faror.

 

Vandringen avslutas med delning och Holy Communion – en engelsk gudstjänst i domkyrkan. Stor tacksamhet och glädje över vandring, pilgrimsgemenskap och samhörighet över församlingsgränserna.

 

Text och foto: Lena Lundberg