Nidarosvandring etapp 1:1

bild_7_aug_2016

Bergakyrkan, Bjärred – Barsebäcks kyrka 18 km

Birgittavägen 160807

 

24 pilgrimer samlades för sändningsmässa i Bergakyrkan. Söndagens tema är TRO och LIV som tillsammans med pilgrimsordet för dagen – FRIHET – ger det i denna textskrivares tankevärld: Frihet att få leva ett Liv i Tro.

 

Denna mening är kärnfull för pilgrimen. Genom att ta en paus från vardagen och istället följa Pilgrimsvägens redan utstakade riktning – gå från en helig plats till en annan – låta vinden vara min vän, solen värma min kind och regnet vattna själens jord är en oändlig frihet.

 

I dag har vi fått göra just detta i en gemenskap med likasinnade i tro. En del av pilgrimerna har raska ben medan andra kämpar på i sakta mak. Vi delade en måltid i Lödde sandskog tillsammans med hungriga myggor  som tog väl för sig av den serverade måltiden bestående av varma och svettiga kroppar.

 

Vid ett stopp vid Gillhög – en stenåldersgrav som är en gånggrift – gick våra tankar till forntiden och dess trosritualer. Otroligt att dessa finns bevarade för oss att få en historisk anknytning till vår egen tids jordfästningar.

 

Väl framme i Barsebäck kyrka skapade flertalet pilgrimer sitt natthärbärge inne i kyrkan. Efter en mättande måltid, ett delande och en kvällsmässa somnar pilgrimen i tacksamhet för friheten att få leva ett liv i tro.

 

Text: Lena Lundberg

Bild: Lena Lundberg