Nidarosvandring etapp 1:3

bild_9_aug_2016

Sofia Albertina församlingshem – Kågeröd kyrka 30 km

Birgittavägen 160809

 

I dag, den tredje dagen på vår vandring, startade vi i Landskrona. Det nyckelord, från pilgrimens sju nyckelord, som vi fick med oss i dag var TYSTNAD. För mig är det alltid en stor upplevelse att få vandra, i tystnad, tillsammans med andra pilgrimer. Anna, vår pilgrimspräst och -ledare menade att hon inte ville beordra tystnad, men hon rekommenderar oss att prova på att gå någon del av dagen under tystnad.

 

Under frukosten rådde dock ingen tystnad och själv började jag dagen med att ringa min dotter Charlotte för att sjunga för henne. Hon fyller 35 år i dag!!! Det känns lite konstigt att inte ha henne nära, men hon har ivrigt stöttar min vandring trots att den sammanföll med hennes födelsedag.

 

Vår vandring ut från Landskrona gick genom vackra gamla villakvarter, med trädgårdar som var väl uppväxta med träd och buskar. Måsarnas skrik liksom hälsade oss avsked när vi nu lämnade kusten för att vandra inåt landet. Väl ute på landet, vandrade vi längs sädesfält med tunga veteax som var klara för skörd och snart skulle skörda. Vid dikeskanterna fanns rikligt med Cikoria, den vackra blå blomman som nickade åt oss i vinden, när vi vandrade förbi.

 

Den första pausen var Vadensjö kyrka som ligger högt upp på Rönneberga backar, med utsikt över Landskrona slätten och Öresund.

 

Vandringen fortsatte mot Sireköpinges kyrka där vi tog dagens andra paus. Kyrkan är en av Sveriges äldsta, byggt på senare delen av 1100-talet i romansk stil. Det är dock bara koret och absiden som återstår från den ursprungliga kyrkan. Vi alla  beundrade den vackra och välskötta kyrkogården med sina täta buxbomhäckar snörräta rader.

 

Från Sireköpinge fortsatte pilgrimsvandringen via Rönneberga där skörden var i full gång på de stora fälten. Personligen gick jag och tänkte på tystnaden och lade märke till att vindens sus skapade en skön bakgrund till min egen tystnad. Jag började även förstå varför det är så mycket alléer och trädplanteringar vid vägar och åkrar, då det har varit kraftig vind i dag och träden har gett ett visst skydd. Slutligen nådde vi dagens slutmål; Kågeröd, där vi fann vårt natthärbärge  i kyrkans församlingshem. Efter middag, delande och mässa intar vi alla våra sovplatser efter dagens långa vandring. Vi vilar våra trötta kroppar och plåstrar om våra fötter.

 

Text: Kerstin Persson-Wester

Foto: Lena Lundberg