Nidarosvandring etapp 1:4

bild_10_aug_2016

Kågeröd kyrka – S:t Petri kyrka, Klippan 19 km

Birgittavägen 160810

 

Det kan inte hjälpas! Jag har en åsikt! Söderåsen är Skånes vackraste ås!

Det var en strålande vacker morgon när vi samlade oss till avgång från församlingshemmet i Kågeröd. Efter två dagar genom fager jordbruksbygd längtade jag efter skogen på Söderåsen. Oh, vad det kändes härligt att komma iväg!

Vi gick på slingriga grusvägar, mjuka och behagliga för trötta fötter och knä. Det blåste friskt i trädkronorna, men det märktes inte så mycket där vi gick.

Första lite längre pausen var vid Stenestads kyrka, som dök upp som ett smycke vid grusvägen. I lä bakom kyrkogårdsmuren var det gott med en apelsin.

Efter en kort transportsträcka längs asfaltsvägen genom byn gick vandringen in i skogen, genom Söderåsens Naturreservat på mjuka skogsstigar. Många rötter och stenar blev det också att skutta över och det klarade alla galant.

Vi visste att det skulle bli regn framåt dagen och precis när vi satt oss ned för lunch i en vacker glänta i bokskogen kom en skur som fick gruppen att sprida ut sig under träden.

Det var rejält kyligt hela dagen. När vi lunchade visade min ryggsäckstermometer +12 grader C. Jag är mycket glad att jag fick med mig ett par fingervantar i packningen. Dessa har varit på i princip hela dagen.

Efter den undersköna vandringen längs den kombinerade Pilgrims- och Skåneleden över Söderåsen kvarstod en transportsträcka längs en asfaltväg in till Klippan. Men även asfaltsvägar har sina poänger när man färdas långsamt. Jag gladde mig mycket över den rika blomsterprakten av tex blåklockor, renfana, rölleka, rödklöver, johannesört, mjölkört mfl i dikeskanterna.

I församlingshemmet välkomnades vi med kaffe och te samt att många tog tillfället i akt att avnjuta en varm dusch.

När det gäller pilgrimens nyckelord hade vi i dag kommit fram till BEKYMMERSLÖSHET.  Att vandra genom vårt vackra land med ryggsäck känner jag är att leva i nuet och att leva bekymmerslöst.

Text och bild: Eva Svederberg