Nidarosvandring etapp 1:5

bild_11_aug_2016

S:t Petri kyrka, Klippan – Örkelljunga församlingshem, 26 km

Birgittavägen 160811

Tack Sankt Petri församling för husrum och god mat, tack Ann-Marie Nelson för guidningen med berättelser om kyrkans tillkomst samt den målande beskrivningen av kyrkans olika rum och detaljer.

Vi börjar dagen med samling framför dammen och dagens ledord är långsamhet. Vi vandrar långsamt iväg och kyrkan speglar sig i vattnet medan vi ger oss ut på dagens etapp mot Örkelljunga. Efter att ha korsat Bäljane å så kommer vi in på Bjersgårds gods och vi sätter kompassen mot en källa (Tevattenkällan) där vi har vår första lilla rast och törstiga pilgrimer kan släcka sin törst med det kristallklara, klara källvattnet.

Området har varit bebott under många tusen år och med största sannolikhet har många vandrare släckt sin törst här. Vägen går mellan två medeltida kyrkor, Vedby kyrka och Gråmanstorps kyrka och i närheten ligger de så kallade munksjöarna, där det sägs att munkarna från Herrevads kloster hade sina fiskodlingar.

På stigar och grusvägar genom bok, ek och barrskogar går vandringen norrut. Få eller inga bilar på vägarna där vi går, Tystnad, Långsamhet, Enkelhet, Frihet många av pilgrimmens ledord passerar i mitt sinne när vi traskar fram. En öppning i skogen och framför oss ligger den vackra gården Ingeborrarp och nu är det bara några hundra meter till vår lunchplats, Rya kyrkoruin.

Den gamla medeltida kyrkan lyser i solen och bjuder in oss till vila och ro. De gamla korsen utanför kyrkan lyser upp när de får sällskap och kyrkan erbjuder plats för de som ta en liten lur. Vi njuter och tar det lugnt.

Pilgrimsvandringen går vidare mot Örkelljunga och vi går genom Woodlands Country Club en stor kontrast till de gamla gårdar som vi sett tidigare i dag. Vi hör bruset från motorvägen när vi närmar oss Grytåsa strövområde där vi ska ha dagens sista rast innan intåget i Örkelljunga. Grytåsa nämndes för första gången i skrift år 1569 som Grydaass. Troligtvis av ”gryt” och ”ås”. Solen skiner och trötta vandrare lägger sig runt vår rastplats och stärker sig med vatten och det som finns kvar i matlådan.

Nu ger vi oss på de sista 5 kilometer som vi har kvar och snart både hör och ser vi Örkelljunga. Vi är alla tacksamma för den vila och den mat som vi snart ska ta till oss. Långsamt har vi tagit oss fram.

Text och bild: Ulf Sighede