Nidarosvandring etapp 2:1

170806

Hamneda-Tutaryd 26 km

Temat för kvällens musikgudstjänst i Tutaryds kyrka var ”Guds villkorslösa kärlek”. Mötet med det vackra och omväxlande småländska  landskapet under dagen var sannerligen att möta Guds villkorslösa kärlek!

I morse strilade solstrålar genom äppelträdsgrenar utanför församlingshemmet i Hamneda. Solstrålarna lämnade långa skuggor i det dagglittrande gräset. Morgongröten smakade extra gott med en sådan utsikt att vila ögonen på.

Vår pilgrimsledare Anna gav oss gudspärlan i frälsarkransen att ha i tankarna när vi gav oss iväg. Vi enades om att vandra i tystnad första timmen. UNDERBART att låta tankarna komma och gå i tystnad. Det enda som hördes var vindens sus i träden och knastret från kängor i skogsvägens smågrus.

Den känsla av LYCKA som jag kände när vi lämnade Hamneda förstärktes i åsynen av blommande skogskovall och ljung, nyfikna hästar och vackra välskötta  småländska hus och trädgårdar. Utifrån gudspärlan ser jag Gud hand i alla människor som så kärleksfullt tar hand om vårt vackra land. Upplevelsen av lycka i mötet med vacker natur är ingenting som jag har förtjänat. Det är en nåd och ett erbjudande som jag öppnar mitt sinne och tar emot som en gåva. En kärleksgåva utan gräns. Så småningom övergick tystnaden i småprat, pauser för dryck och mat och för att vila trötta fötter.

Vi gladde oss åt öppna kyrkor i Kånna och Ljungby. Medan vi var i Ljungby kyrka, kom några etiopiska eller eritreanska ungdomar in och började fira mässa enligt etiopisk-ortodoxa kyrkans ordning längst fram i kyrkan. Deras värdighet i firandet av mässan värmde mitt hjärta.

Text: Eva Svederberg

Foto: Lena Lundberg