Liberiet – på väg mot öppning
29-11-2017
Det är aldrig lätt att säga något om renoveringar av medeltida hus. Ingen trodde att det skulle ta så lång tid att öppna Liberiet igen när det stängde 2014, men nu börjar vi närma oss ett slut på renoveringen och hoppas kunna öppna Liberiet, vårt efterlängtade Pilgrimscentrum, under våren. Allt är kanske inte färdigt till tioårsjubileet, men med lite tur kan vi börja ta huset i bruk.
Eller så blir det inte så. Det ligger i Guds händer…
En samlingsplats och reträttplats
När Liberiet väl står öppet hoppas vi där kunna erbjuda en plats för stillhet, gemenskap, andakt, meditation, fördjupning. Där ska den intresserade hitta information om pilgrimsvandring och stiftets pilgrimsvägar – men också om andra former av andlig fördjupning. Där ska finnas möjlighet för pilgrimer att komma, både för att dela tankar, ställa frågor och finna en rastplats. Där ska erbjudas meditation och reträtter i staden.
Vi hoppas Liberiet ska vara en varm och öppen, välkomnande plats präglad av närvaro och lugn.
Stenar – Uppdatering Januari 2019
Vi söker fortfarande stenar att lägga i golvet till Pilgrimscentrum Liberiet. I golvet kommer vi placera stenar från olika platser, heliga platser, ställen längs vägen, stenar som rymmer berättelser och minnen av människor och tider. Så att världen får rymmas under våra fötter.
Vi har nu fått in ännu flera fina stenar. Ett varmt tack till alla som bidragit så här långt.
Första stenen (den stora runda ljusa stenen) kommer från Dopplatsen vid Jordanfloden. Den hämtades av en deltagare i Unga med uppdrags resa till Israel/Palestina under hösten 2017.
Den mindre, lite mörkare stenen, till höger om stenen från Dopplatsen är hämtad på stranden nedanför Primatkapellet vid Genesarets sjö.
Bredvid den ligger en liten platt sten från Dag Hammarskjöldsleden.
Och därefter ligger en lite större sten som är hämtad från Varnhem, Skara stift. Det är en sten från Östväggen på gårdskyrkan till det som kallas Katagård, som ligger på kullen bakom Varnhems klosterkyrka, från vikingatiden, 900-talet.
Dessa första fyra stenar är placerade på en golvtegelsten från klostret i Thumatorp.
Framför den ligger längst till vänster en trekantig (treenighets-)sten från Killans bönegård, som har legat på Killans bönerums altare.
Bredvid den ligger ett stycke cement från Sankt Andreas kyrkas klocktorn i Malmö.
Intill den en vit rund sten från Katolska kyrkan i Ystad. Plockad från stenläggningen runt Mariastatyn utanför kyrkan när pilgrimskatekumenatet besökte kyrkan på trettondagen 2018.
Sedan kommer en vackert röd sten från Peru, plockad i Cusco där Inkaleden börjar, på 4000 möh.
Därefter en randig sten från Kreta plockad vid stranden en bit från den plats där Paulus sägs ha landstigit.
Bredvid den har vi en sten från Sankt Olofs källa på Österlen.
Vi har en bit murbruk från klockstapeln i Sankt Andreas kyrka i Malmö.
Vi har också fått in en sten från Kullaleden strax utanför Mölle.
Förutom dessa stenar har vi fått in stenar från heliga platser som Taizé och Uppsala och många andra ställen. Vi efterlyser fler stenar – från Vadstena, Nidaros, Rom, Jerusalem, Köln eller Bremen, Santiago eller något annat viktigt pilgrimsmål ute i världen – eller från vår egen bygd, från platser längs vår egen pilgrimsled.
Tillsammans bildar de en berättelse om pilgrimskap.