Vandra i labyrinten

Vid stora pilgrimsmål finns ofta en labyrint – så också vid Lunds domkyrka. Den finns där som en inbjudan för varje människa att söka det heliga i sitt liv. Labyrinten ligger som en hemlig skatt på Domkyrkoplatsen där hundratals människor passerar över den varje dag. En del upptäcker den och stannar upp för att vandra i den.

Många barn tycker om att gå i den, eller springa igenom den. Skolklasser och förskolor stannar gärna här. På vintrarna när marken är snötäckt – det händer fortfarande ibland – kan man se barnen ligga på knä i sina overaller och gräva fram korset i Labyrintens mitt.

Det är också många vuxna som vandrar i labyrinten. Ofta i långsam stillhet och tyst bön. En del använder labyrinten som en plats där de kan befria sig från oro, ångest och stress. De vandrar in och ut ur labyrinten tills det ger med sig. Det är fantastiskt att se hur var och en hittar sitt eget sätt att finna glädje, tröst och vila i labyrinten.

Varje onsdagsmorgon mellan vårdagjämning och höstdagjämning samlas några stycken för att vandra tillsammans. Det är ett bra sätt att börja dagen att få vandra i ljuden av en uppvaknande stad, höra fågelsången från Lundagård och vattnet som porlar i fontänen. Det kan vara en vandring där både uppmärksamheten inåt, mot det egna hjärtat, och uppmärksamheten utåt, mot medmänniskorna och staden, skärps.

Just nu anordnas inga vandringar i grupp i labyrinten, men du är välkommen att vandra själv. Här finner du förslag på hur du kan göra.

Är du intresserad av att få veta mer, kontakta pilgrimscentrum.

Så här kan du vandra i labyrinten