Allt hopp är ute… – en adventskalender

Advents- och jultiden 2020 blir inte lik något vi är vana vid. Ett sätt att komma i rätt stämning, trots corona-restriktioner, kan vara att vandra med de bibeltexter som hör årstiden till. Klä på dig ordentligt, bestäm ett mål för din vandring, och ge dig ut – kanske med någon som finns i din närhet. Till din hjälp har vi skapat en ”livsmods-adventskalender”, med en bön och en bibeltext för varje dag. Bibeltexterna under veckan är hämtade från den föregående söndagen.

Om du vill kan du dela din erfarenhet med andra vandrare genom att lägga upp en bild på facebook eller instagram, använd då gärna följande hashtaggar:

#livsmod       #allthoppärute

#pilgrimskåneblekinge

 

Tryck på bilden så kommer du till kalendern… 

 

Är verkligen allt hopp ute?

Ja! Att vara ute så här års kan vara kallt, blåsigt och blött – men det kan faktiskt också vara uppfriskande och stärkande. I en tid då vi lever med restriktioner och begränsningar behöver vi frisk luft och öppna rymder. Där kommer vi nära livet, oss själva och Gud. Vi kan andas. Ibland skiner dessutom solen. För att må bra behöver vi vara mer utomhus än vad vi oftast är på vintern. Det ger både kroppsligt och andligt välbefinnande. Det rensar huvudet, sänker stress och oro och ger positiva tankar. Det ger också tid för tystnad och bön. Därför – dra på dig vandringsskorna. Ut och vandra!

Du vandrar förstås precis som du själv vill, men så här kan du göra: Börja med att läsa bönen och bibeltexten. Därefter kan det vara värdefullt att be en bön för dem som drabbats av pandemin, för klimatet, för nära och kära, eller något helt annat. Om det är kallt kan du göra detta inomhus. Är det vackert väder föredrar du kanske att klä på dig och gå ut först. Innan du börjar gå kan du be Birgittas bön: ”Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den”.

Vandra gärna i stillsam takt, men utan att bli för kall. Gå gärna minst en timme. Det är många som tycker att det är skönt att få gå i tystnad utan att behöva prata. Har du någon medvandrare med dig som du vill samtala med så kan det ändå vara bra att vandra längre stunder i tystnad. Försök reflektera över texten. Om du känner dig hjälpt av det, så kan du utgå från dagens längtansord: Vad säger dagens text om frihet, enkelhet, tystnad, osv. När du funderar på det blir du också tvungen att fråga dig vad dessa ord betyder för dig.

Vitsen med att vara ute på vintern är väl inte minst att få komma in i stugvärmen igen efteråt. Glöm inte bort att tända lite ljus och kanske koka en kopp varm choklad när du kommer hem. Gud har släppt lös hoppet över världen! Hoppet är ute! Sök det!

 https://www.pilgrimsvagen.se/livsmod/ hittar du mer inspiration kring längtansorden. Där hittar du också en vandringsled/promenadväg genom Lund med de olika längtansorden utplacerade som stationer på längs vägen. Du kan även läsa boken Livsmodets väg av Magnus Malmgren.

Fler böner hittar du i boken Välsigna min väg – Böner för pilgrimer och andra livsvandrare av Magnus Malmgren