Pilgrimskonfirmander

 Konfirmationstiden är till för att vi ska få tid att reflektera över våra liv och lära känna den kristna tron. För många är det en fantastisk upplevelse som kan finnas kvar som ett positivt minne genom hela livet.

Att vara pilgrimskonfirmand innebär att vandringen blir en viktig del av konfirmationstiden. Att vandra med andra är som ett äventyr vi kastar oss ut i tillsammans. Det är som att påbörja en lång resa. Vi vet inte vart det ska leda. Just därför kan det göra att vi upptäcker nya saker både om oss själva och om livet. Vi utvecklas.

Vi mår bra av att vara ute på vandring. Det gör gott både till kropp och själ. Det skapar en speciell sammanhållning och gemenskap i en grupp, man kommer varandra nära. I vandringen kan vi få hjälp att koppla av, varva ner, vara närvarande här och nu. Vi kan upptäcka att det är skönt att vara tyst och att bara lyssna på ljuden runt omkring. Vandringen skapar god gemenskap och fina samtal. Man kan ha otroligt roligt tillsammans på en vandring. Vandringen ger många fantastiska upplevelser av både naturen och platser som till exempel kyrkor.

När det gäller att lära sig saker så är det med konfirmationen som med allt annat. Det blir lättare att lära sig saker om man samtidigt har roligt. Och det stannar kvar i ens minne bättre om det känns användbart och värdefullt. Därför är det viktigt att du som konfirmand får uppleva tro på sätt som känns meningsfulla. När förutsättningarna är som bäst lär vi oss massor utan att vi ens tänker på det. Det kommer av sig själv. Pilgrimsvandringen kan vara ett sätt att åstadkomma det.