Vad är pilgrimsvägen?

Den långväga vandraren kan färdas via Malmö eller Trelleborg till Lund och sedan vidare norrut mot Skånes Fagerhult och Smålandsgränsen.

På den småländska sidan pågår arbetet med att dra vägen vidare upp mot Nydala kloster och Jönköping. Där planeras Munkaleden och Franciskusleden ta vid för att leda pilgrimen upp mot Vadstena. Från Vadstena provas just nu vandringsvägarna vidare upp mot Nidaros. Pilgrimsvägen går ävenösterut från Lund och förbinder fyra av de fem platser där premonstratenskloster låg i Skåne under medeltiden. Denna led går också till den stora vallfartsorten S:t Olof på Österlen.

I hjärtat av Skåne går ytterligare en led som förbinder de två andra. Denna går via det skånska helgonet S:ta Magnhilds kyrka i Fulltofta, Stiftsgården Åkersberg i Höör och Olofskyrkan och källan i Hallaröd.

Som pilgrim kan du välja att vandra ensam eller på någon av de arrangerade vandringarna. För mer information, se under fliken vandringar.

Pigrimsvägen är fortfarande under uppbyggnad så kontakta gärna pilgrimspräst Anna Alebo om du vill ha tips om var och hur du vandrar bäst.

För fullständig information samt kartor över Pilgrimsvägen Skåne Blekinge, se under fliken kartor.