Pilgrimsvägens kalendarium

Här kan du se vandringar i hela stiftet. Från karlskrona till Skanör-Falsterbo, från Klippan till Simrishamn.

Runtom i Skåne och Blekinge anordnas det vandringar av församlingar och lokala pilgrimsgrupper. Det kan vara långa vandringar eller korta. Det kan vara i stad eller i landsbygd. hur vandringarna är utformade beror på vem som ordnar dem. det finns ingen bestämd mall, men grundtonen är densamma: pilgrimsvandringen är en vandring som berör livets insida!

 

Vandringen är ett sätt att öppna sig för det viktiga, de stora livsfrågorna. Den kan vara ett sätt att finna balans och återhämtning. Den kan ge rum att lägga stress och vardag åt sidan för att en liten stund leva i läkande närvaro. Sätten att beskriva vad vandringen erbjuder är olika.

Någon lägger en tydlig kristen tolkning på pilgrimsvandringen, för andra är det kanske svårt att känna sig bekväm med de religiösa orden, det blir lättare om det inte behöver beskrivas eller benämnas. Det kan bara få vara vad det är, något som händer med oss, något vi mår bra av.

Vi får genom vår vandring söka det vi längtar efter, det som med pilgrimens ord sammanfattas som:

Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, delande.

Det finns så mycket att uppleva i vårt stift, så många goda möten!

Du kan vandra på egen hand eller tillsammans med andra i en arrangerad pilgrimsvandring. Vårt kalendarium, som du hittar HÄR,  rymmer många sådana vandringar. Vill du vandra med och har frågor så kontakta den som står som kontaktperson under det evenemang som du är intresserad av. Har du svårigheter att få kontakt så kan du alltid höra av dig till pilgrimsplats Liberiet: pilgrim@lundsdomkyrka.se.

Utrustning

På de kortare vandringarna är det oftast enkel utrustning som krävs: Bra skor, rejäla vindtåliga kläder och regnkläder, egen matsäck. På längre vandringar kan det variera beroende på hur vandringen är upplagd.

Tillgänglighet

Det går ofta att komma till startpunkten för en vandring med hjälp av kollektivtrafik, men möjligheterna varierar. Kolla därför upp vad som gäller i varje enskilt fall. Tillgängligheten för personer som är beroende av rullstol eller andra hjälpmedel kan också variera. Ta därför alltid kontakt med vandringsledaren. Så långt det är möjligt försöker vi självklart möta de behov som finns.

Kostnad

Många vandringar är kostnadsfria – men i vissa fall finns det en anmälningsavgift eller kostnader för t ex transport eller mat. Kolla för varje enskilt evenemang vad som anges.