Vandring i Malmö – Hoppets hamn

På denna vandring får vi vandra i staden Malmös förflutna. Vi påminns om de tusentals flyktingar som kom hit under andra världskriget och om de svenskar som gjorde vad de kunde för att hjälpa. Minnena från kriget har också något att berätta för oss om vår egen tid. Det är lätt att berättelsen om förintelsen blir en berättelse om de andra, de som drabbades värst: Om offren, Europas judar, romer, homosexuella och funktionshindrade. Och om förövarna: Den nazistiska regimen och dess medlöpare i Tyskland och runtom i Europa. Men berättelsen är på många vis också en del av VÅR svenska historia. Vi är alla berörda.

Du är välkommen att vandra denna vandring när du vill. Kanske vill du vandra den som ett sätt att högtidlighålla Förintelsens minnesdag.

Vår vandring är en bön om fred och medmänsklighet. Non-Violence är en staty skapad av Carl Fredrik Reuterswärd. Versioner av verket finns på många platser: bland annat utanför FN-skrapan i New York, i Lund, Göteborg, Stockholm, Paris och Peking. Först skapad till minne av mordet på John Lennon står den som en bild för kampen mellan civilisation och brutalt våld. Det är människans skapande förmåga, hennes tankekraft, hennes fantasi och tro som ska besegra våldet och slå knut på eldvapnens pipor. Våldets lagar är bara tvingande och nödvändiga så länge vi böjer oss för dem och accepterar dem. När vi gör uppror mot dem så avslöjas de. Det finns starkare krafter: medmänsklighet, solidaritet, välvilja.

Detta är ickevåldets väg. Inte att falla undan utan att välja ickevåldet som motståndshandling därför att den är starkare än våldet och därför att den ensam kan leda till frihet och sanning. Idag vandrar vi för att minnas dem som kom hit som flyktingar – och dem som tog emot dem.

 

Ett samarbete mellan:

 

Kartan visar vägen och markerar stationerna. Klickar du på flaggorna hittar du en kort text om varje station. Vill du läsa lite mer kan du gå in i de lite längre texterna som finns länkade från denna sida.

Du kan läsa kartan direkt via nätet eller ladda ner Outdoor active-appen för att få en interaktiv karta till mobil eller platta:

Appstore  eller Google play

 

För dig som vill veta mer finns det mycket att läsa:

”Hoppets hamn” är en bok av Lars Åberg och Magnus Gertten. Så heter också en film av Magnus Gertten som berättar om när flyktingarna från de tyska koncentrationslägren anlände till Malmö. I denna vandring kommer vi att vandra i spåren av de flyktingar som fann skydd i Malmö. Vi kommer att höra om hur de togs emot här, och vad deras ankomst kom att innebära för staden. Vi kommer också att få höra en del om hur det kunde vara att leva i staden Malmö som befann sig på gränsen till världskriget.

Hoppets hamn – av Magnus Gertten

”På gränsen mellan krig och fred” samlar minnen och berättelser från Malmö under krigsåren. Författare Anette Sarnäs och Karin Sjöberg

 

Flyktingar på Malmö Museum 1945 – av Karin Landergren skildrar hur museet blev flyktingförläggning.

Böcker om räddningsaktionen av danska judar finns det många: Conny Palmqvists Sundets röda nejlikor, är kanske den senaste.

Om de vita bussarna finns det också mycket utgivet, från Folke Bernadottes egen ”Slutet” till Sune Perssons ”’Vi åker till Sverige’ – De vita bussarna 1945”